Екзотика

Екскурзия до Баку – Азербайджан
Маршрут:

София - Баку - Янардаг - Габала - Лахич - езерото Нохургел - Туфандаг. - Баку - София

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати:
04.09.2018 г.

Цена от: 1099 лв.

Програма
Екскурзия до Баку – столица на огъня
 • 04.09 - 11.09.2018г.

Перла на Изтока и древността

Огънят е в основата на всяка легенда за богатата столица на Азербайджан – Баку. Тази перла на Каспийско море е сред най-старите градове на петрола и до днес се развива именно благодарение на необятните залежи от черното злато. Гербът й представлява три факела на фона на морските вълни. Азербайджан отдавна е наричан Страна на огньовете. В момента Баку преживява втория си петролен разцвет. Първият е бил преди повече от 100 години. В края на ХIХ в. откриването на богати залежи от черното злато донесло огромни пари в града. Влиятелни западни семейства, като Ротшилд и братята Нобел, се заселили в Баку, за да участват в модернизирането на петролопроводите, танкерите и рафинериите. Те били първите петролни барони, които си построили в селището великолепни вили. Много от тези къщи днес са грижливо реставрирани и превърнати в музеи. Баку е и крупен културен център не само в Азербайджан, но и в целия Изток. Тук за пръв път в мюсюлманска страна е вдигната завесата на национален театър, прозвучала е опера, издаден е първият вестник и др. Затова милиони туристи от цял свят идват всяка година, за да видят този богат на всичко Град на огъня.

Цена 1099 лв
 • Цената е валидна до 30.05.2018
 • Цена 1299 лв след 30.05.2018

Ден 1: 04.09.2018 Полет от София за Баку в 11:55 ч. Пристигане в 16:05 ч
Добре дошли в столицата на Азербайджан, Баку. Вашата вълнуваща екскурзия започва, когато пристигате на летището. Запознаване с нашия професионален водач и шофьор, който ще ви отведе до хотела за настаняване. Нощувка в Баку.

Ден 2: 05.09.2018 Баку тур
Нашият тур започва от най-високата част на града, наречена Хайланд Парк - удивителна градска панорама и фото-пауза . Паркът се намира в центъра на Баку. Това е едно от най-популярните места на местните жители и туристи. През съветския период (1920-1991 г.) този парк е кръстен на Сергей Киров. Най-уникалната страна на парка и причината, поради която в действителност се нарича Хайланд Парк е неговата впечатляваща панорама, която гледа към града Баку, залива Баку и булевард Баку, който се простира по протежение на Каспийско море.
През 1930г., когато е започнал мащабният план на Баку, паркът Хайланд се счита за важен елемент от общата архитектурна композиция на града. Паркът е основан на мястото на старото гробище въз основа на дизайна на архитекта Илийн, като се използват различни видовете варовик, намиращи се в полуостров Аспехрон. Друго старо име на парка - Английският парк - произхожда от факта, че през 1920г. тук са погребани английски войници, изпратени в Баку след падането на руския император, заедно с жертвите на масовото убийство на Азербайджан през март 1918г. Продължаваме обиколката си до стария град Баку. Той обхваща двадесет и две хектара територия и включва стотици паметници. Този градски комплекс е изключително доказателство за архитектурата. В Ихери Шехер Iима четири паметника от световна класа.Поради културното значение и уникалността, целият, Ихери Шехер включително дворецът Ширваншах и средновековната кулата са вписани в списъка на световното наследство, който се състои от двадесет и шест архитектурни и три археологически паметници с национално значение и повече от шестстотин на регионално ниво. Освен това има много прекрасни образци на архитектура от края на 18-ти и началото на 19-ти век на територията. Има стотици джамии от късното средновековие, както и каравани, бани ,мавзолеи и много други. Разбира се, старият град – Ичери шер е смятан за акропола на Баку.
Продължаваме до улица Низами, която е била основната търговска улица на Баку в продължение на десетилетия, сега едно от любимите места на туристите и местните хора за пазаруване и развлекателни дейности. Звукът на водата те отвежда до площада на фонтаните в Баку. Десетки фонтани наоколо създават спираща дъха атмосфера. Време е за вкусен обяд, сервиран в един от местните ресторанти на невероятния Баку.
Следваща спирка е на Музея на килимите – сграда, изградена във формата на килим. Тук може да видите изящната колекция от килими на Азербайджан. Вие ще вървите по един от най-дългите булеварди в света, който се намира успоредно с брега на Баку повече от 3,5 километра. Булевардът е създаден през 1909г. и сега е едно от любимите места на хората. Традиционно започва на площад "Свобода", продължавайки на запад до Стария град и извън него. От 2012г. насам Yeni Bulvar (новият булевард) практически удвои дължината си.

Ден 3: 06.09.2018 Обиколка Абшерон
Денят е посветен на нашата спираща дъха обиколка до п-в Абшерон в Каспийско море. Започваме с посещение на Янар Даг. Едно от най-известните и популярни туристически места на "вечния пламък" в Азербайджан е планината Янар Даг. Намира се на 25 километра северно от Баку, в село Mехем. Дълбока стена с дължина 10 метра, която никога не изгасва, гори непрекъснато покрай ръба на хълма, което естествено е най-зрелищно през нощта, когато туристите и местните жители гледат огъня от близката чайна. Местният народ твърди, че един пастир, случайно запалил огъня през 50-те години на миналия век, като хвърлил цигара. Известният френски писател Александър Дюма също е свидетел на тези пламъци. Той изразил своите чувства: "Това е абсолютно най-интересното и завладяващо нещо, което не може да се види никъде другаде", пише той. Дори днес пламъците никога не успяват да учудят туристите и местните жители. Тези природни пожари винаги са вдъхновявали.

Ден 4: 07.09.2018 Баку-Габала
Станете и се наслаждавайте на красива утрин.Вкусна закуска на шведска маса. В 10 ч. Шофьорът и водачът ви ще ви чакат в лобито на хотела. Напускане на хотела и заминаване за Габала.
Това е приблизително 3,5 часа пътуване до Габала от Баку. Но нашето пътуване ще отнеме повече време, тъй като ние ще спреме много често зо фотопаузи.Нашата първа спирка е мавзолеят Дири Баба в град Мараза. Изграждането на мавзолея е чудесен пример за архитектурно училище в Ширван. На самата постройка строителната дата се споменава като 1402г. и името на архитекта е "... синът на устад Хаджи". Все още има много легенди, свързани с това място. Дълго време местните хора вярват, че тук е погребан един свещен човек, наречен Дибриба. Паметникът е под защитата и е отворен за туристите.
Продължаваме до Шамаки - един от най-старите градове в Кавказ, за да разгледаме града. Градът е бил първоначално упоменат от Птолемей през 1 век. Шамахи е бил най-важният град в региона през Средновековието като столица на Ширваншахската държава Азербайджан от 8-ти до 15-ти век.
След като напуснем Шамахи, продължаваме към Габала. Но има още едно място което трябва да видите - това е Лахич. Преди много години е имало град с 36 000 души, наречен Ла. Един ден имало много голямо земетресение и Ла изчезва.
От него не остава нищо и така се наричаше Ла-хек. Хек на Азербайджански е нищо или нула. С течение на времето хората отново започват да идват да живеят в селището и така вече не може да се нарече "нищо" и съвременното име е Лахич Днес Лахич е отдалечено планинско селище, обхващащо около 2000 жители. Разположен в района Ismayilly на Азербайджан, на южните склонове на планинската верига Голям Кавказ на височина 1211 метра надморска височина, той е едно от най-старите постоянно обитавани места в света. През Средновековието Лайхич става основен център на занаятчиите в Кавказ. Майсторите майстори на Лахич могат да създадат четиридесет вида елементи, свързани с народното изкуство.. Много ценни примери за продуктите от тези умения са изложени в известни музеи и колекции. Изкуството все още играе важна роля в ежедневния живот на обикновените жители на Лахич. Селото е под закрила, но е отворено за туристите. Ще се възползваме от възможността тук да обядваме в село Лахич.
След Лахич ще продължим до Кабала и ще пристигнем там в рамките на един час. Хотелът се намира в центъра на град Кабала. След настаняване и един час почивка, ще имаме обиколка на града до края на деня. Ще се върнем обратно в хотела, за да има вечеря, за да се подготвим за утрешното пътуване.

Ден 5: 08.09.2018 Обиколка на Габала
Ще започнете деня с прекрасна закуска. В 10 ч. Шофьорът и водачът ви ще ви чакат в лобито на хотела. Първото нещо, което ще направим, е да изкачим Туфандак - най-високият планински курорт в Азербайджан, за да се насладите на свежестта на кавказките планини. Туфандаг се намира на 4 километра от град Габала - древната столица на албанския кавказки остров. Оттук можете да гледате невероятната панорама на кавказките планини да се насладите на невероятна гледка към града.
Нашата втора спирка е Nohurgol, красиво езеро, разположено на 3 километра от Кабала. Езерото е заобиколено от гора, можете да се разхождате до езерото. Тук можете да се отпуснете, дори да плавате с лодка по езерото. След като прекарате около час и половина около това красиво езеро, сега е време да посетите Чукур Кабала, част от древния град Кабала. Всъщност Чукур Кабала е името на селището, разположено на брега на река Алазан. Селото има около 913 постоянни жители. Самото село е било част от древния град Кабала - столица на албанската кавказка земя. На територията на селото има останки от замъци и сгради. Селището е под защитата, но е отворено за посетители.
След като посетите Габала и се наслаждавате на невероятните му забележителности, можете да продължите обиколката си до село Nij. Nij - е домът на специална етническа група сред азербайджанските националности Удин, които се считат за потомци на албанците от Кавказкия край. Понастоящем техният брой е не повече от 10 000 души, но те са успели да запазят своите традиции, език и духовна култура. Понастоящем храмът Alban в село Nijh е отворен и е отворен за енориаши и туристи. Това е един от най-древните паметници на християнството в Азербайджан. Храмът е възстановен през XVII-XVIII век на мястото на древна албанска църква от 4-ти век, основана от св. Елисей.
Ще се върнем обратно в хотела, за да се подготвите за следващия ден.

Ден 6: 09.09.2018 Шаки - Баку
Ще започнете деня с прекрасна закуска на шведска маса. След като излезе от хотела и качите целия багаж в автобуса , започваме обиколка до град Шаки, един от най-красивите градове на Азербайджан. В Шаки ще посетим Шаки хан Палас, Старият град Шаки и Карансарай преди обяд. След обяд ще отпътуваме за Баку.

Ден 7: 10.09.2018 Тур за пазаруване
Събудете се и започнете деня с обилна закуска на шведска маса. Имаме време за пазаруване в Баку. В Баку много търговски центрове. В търговските центрове може да направите няколко неща, като закупуване на нови дрехи, гледане на най-новите филми в киното, хранене или прекарване на забавно време с децата си. След търговските центрове ще посетим Green Bazar от Баку, за да проучим сезонните храни и да се запознаем с живота на местните хора.

Ден 8: 11.09.2018 Отпътуване
Закуска .Напускане на хотела. За съжаление е време за трансфер до летището сега. Съхранете прекрасните спомени, събрани тук. Полет от Баку в 8:30 часа, кацане в София - 10:55 часа.

Цената включва:
 • Самолетен билет София – Баку – София, директен полет на Buta Airways
 • Летищни такси
 • 1 ръчен багаж до 10 кг.
 • Транспорт по горепосочената програма и всички екскурзии
 • 5 нощувки със закуски в Баку в хотел 4*,
 • 2 нощувка със закуски в Габала в хотел 4*,
 • Туристически обиколки и всички трансфери, според горепосочената програма
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от местни екскурзоводи на руски език
 • Водач от фирмата

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Консулска такса за издаване на виза за Азербайджан: 35 евро /заплаща се задължително/
 • Туристическа застраховка лимит 5000 евро ЗД „Евроинс”АД или друга ЗК - 10 лв., лимит 10000 евро - 15 лв., за лица над 64г. - 100% завишение
 • Бакшиши за шофьорите и екскурзоводите: 50 долара /събират се предварително от водача на групата/
 • Чекиран багаж до 23 кг. - 50 евро
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”- тази застраховка покрива рискове в случай на отказ за пътуване от страна на туриста при доказано заболяване или отмяна на пътуването поради неблагоприятни метеорологични условия и други форсмажорни обстоятелства.

Необходими документи за пътуване:
 • Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане в България
 • За Азербайджан е нужна туристическа виза, Туристическата агенция съдейства за получаването на визата /попълване на визова анкета /, получава се в рамките на 5 работни дни.

Полезна информация:
 • Цената на самолетния билет е калкулирана на 150 евро. При повишение на цената на самолетния билет се повишава и цената на екскурзията.
 • 1 лв = 0.90 азербаджански манат
 • Часови пояс: два часа разлика.
 • България 12:00 часа – Азербайджан 14:00 часа
 • Минимален брой туристи : 20 човека
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията

Условия за резервации:
 • Депозит: 50% от пакетната цена при записване
 • Доплащане: до 21 дни преди дата на заминаване • "ИНВИЗИЯ" ЕООД с Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РК-01-7220, притежава задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", застрахователна полица №03700100001311/16.11.2017г., ЗД„Евроинс”АД, София, бул.”Христофор Колумб”№43, валидна до 24:00ч,17.12.2018г.
 • ТУРОПЕРАТОРЪТ предлага и Ви съветва да направите допълнителна застраховка „ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ”, ЗД"Евроинс”АД, София, бул.”Христофор Колумб”№43, тел.+35929500110.
ЦЕНИ

Дата Възрастен в двойна стая
04.09.2018 г. 1099 лв.