Екскурзии Иран

ИРАН - между Изтока и Запада, наследницата на древна Персия, пътешествие до земята на арийците!
Маршрут:

София – Истанбул - Шираз – Персеполис – Накш-е-Рустам - Пасаргада – Абаркух – Зейнодин - Язд – Мейбод - Наин – Исфахан - Абианех – Кашан – Техеран – Истанбул - София

Продължителност:
10 дни / 9 нощувки

Транспорт:
Самолет

Дати:


Цена от: 3045 лв.

Програма
ИРАН - между Изтока и Запада, наследницата на древна Персия, пътешествие до земята на арийците!

  • Дати: 07.10.2022 -
  • 10 дни / 8 нощувки в хотели, 1 в кервансарай /
  • 9 закуски/ 8 вечери
  • Цена от 3045.00 лв.

ПРОГРАМА
1 ден София - Истанбул - Шираз
Отпътуване от София в 15.35 ч. с редовен полет на TURKISH AIRLINES за Истанбул. Кацане в 17.00 ч. Продължаване същата вечер в 20.50 ч. за Шираз.

2 ден Шираз
Кацане в 03.45 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка. Закуска. На обяд начало на туристическата програма. Шираз е древен град с дълга история, като близо 2000 г. той е в основата на културния живот на Персия и Иран. Градът дълго е считан за люлка на персийската поезия, литература и изкуство. За известен период от своята история, Шираз е и столичен център. Посещение на пищно декорираната джамия Насир Ал Молк (розовата джамия). Обиколката на Шираз включва джамията Вакил, както и едноименния базар, построената през XVIII в. крепост на Карим Кан - създателят на династията Занд, градините Ерам, накрая гробницата на поета Хафез. Вечеря. Нощувка.

3 ден Шираз - Персеполис - Накш-е Рустам - Шираз
Закуска. Отпътуване към древната столица на Ахеменидската империя – Персеполис. Градът (UNESCO), построен от Дарий I още през далечната 518 г.пр.н.е., днес представлява един от най-големите археологически комплекси в света. Въпреки че от руините на града трудно може да се добие представа за грандиозността и величието на някогашния столичен град, през 1979 г. Персеполис е вписан в листата на Юнеско. Част от неговите забележителности са построената от Ксеркс порта на народите и залата за аудиенции на Дарий. Програмата продължава с посещение на Накш-е Рустам, древната гробница на ахеменидските царе, където се намират гробниците на Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарий II. Връщане в Шираз с възможност за вечерно посещение на мавзолея на Саади и портата на Корана. Вечеря. Нощувка.

4 ден Пасаргада - Aбаркух - Зейнодин
Закуска. Отпътуване за Пасаргада (UNESCO) и спирка за снимки в столицата на Персийската империя по времето на Кир Велики. Сред останките на старата столица най-голям интерес представлява гробницата на един от най-великите представители на ахеменидската династия - Кир Велики. Следваща кратка спирка в Абаркух - неголямо селище, разположено на границата на пустинята, където се намира 4500-годишен кипарис, чийто достолепен вид и дълголетие, оставят силно впечатление в съзнанието на всеки посетител. Пристигане вечерта в град Зейнодин - в сърцето на пустинята. Настаняване в кервансарай, реставриран по най-добрия начин от UNESCO през 2005 г. *приложено описание в края на програмата. Вечеря. Нощувка.

5 ден Зейнодин - Язд
Закуска. Отпътуване за град Язд, считан за един от най-старите градове в света. Ролята му на културен център и средище на идеите на зороастризма са причина градът да получи световна известност и да се превърне в едно от най-посещаваните места на територията на Иран. Обиколката на града включва Храма на огъня, кулите на ветровете - водохранилище с кули за вентилация, кулите на мълчанието“ – зороастрийско гробище, Джамей джамия с великолепните си мозайки. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6 ден Язд - Мейбод - Наин - Исфахан
Закуска. Отпътуване за Исфахан с попътна спирка в Мейбод за посещение на Кулата на гълъбите, Ледената къща и типичен ирански кервансарай. Следваща спирка в Наин. Програмата предвижда посещение на една от най-старите джамии, строени в Иран, Етнографския музей и руините на старата кирпичена крепост, разрушена от монголите. Вечерта пристигане в Исфахан. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

7 ден Исфахан
Закуска. Обиколка на третия по големина град в Иран. Исфахан е една от перлите на древна Персия. Градът пленява посетителите със своята красота и блясък. Създаден преди около 2500 г., Исфахан става столица на сафавидска Персия, като се превръща и в главен търговски град на пътя, свързващ Русия с Персийския Залив и Китай с Османската империя. Обиколката на Исфахан включва фотопауза на огромната Петъчна джамия (UNESCO), както и огромния площад Накш-е-джахан, втори след Тянанмън, около който са разположени джамията Шейх Лотфоллах (UNESCO) с изящния си бежово-син купол, дворецa Али Капу и грандиозния храмов комплекс – джамията на имама, който впечатлява със своята височина и изящество, арменската катедрала Ванк, която е известна със стенописите си и огромния купол, дворците Чехел Сотун и Хащ Бехешт. Свободно време за покупки в традиционния пазар под колонадите около площада. Вечеря. Нощувка.

8 ден Исфахан - Абианех - Кашан - Техеран
Закуска. Отпътуване от Исфахан с кратка попътна спирка в Абианех, малко селище в подножието на планината Каркас. Aбианех е съхранил традициите и културата на местните жители в продължение на векове. Продължаване за Кашан, красив град, чиято слава в производството на керамика и глинени изделия се носи още в Средновековието. Впечатляващи са къщите с гипсови отливки по фасадите с предвидено посещение на една от тях. Посещение на Банята на султан Ахмад. Пристигане в Техеран. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

9 ден Техеран
Закуска. Живописно разположен в полите на планината Алборз, градът днес представлява неповторима комбинация от сблъсъка на древност и модерност, и симбиозата между Изтока и Запада. Създаден още в дълбока древност, Техеран се разраства през XIII в., когато се налага като важно търговско средище в района, а след унищожението на град Рей от монголците се превръща и в административен център. Днес Техеран е модерен град, в който прави широки булеварди и модерна архитектура съжителстват с паметници, свидетелстващи за величавото минало на града. Начало на панорамна туристическа обиколка в иранската столица, включваща най-широкия и озеленен булевард в Техеран - Вали Асър, новата част на града, кулата Азади. Опознаването на Техеран продължава с посещение на двореца Голестан (UNESCO), един от най-старите паметници в града, Големия базар, музея, в който се съхраняват имперските бижута от времето на Сафавидската династия, където най-голям интерес представлява един от най-големите диаманти в света – Дариа и Ноор, и музея на килимите. Вечеря. Нощувка.

10 ден Техеран - Истанбул - София
Закуска. Трансфер за летището. Полет за Истанбул в 14.20 ч. Кацане в 17.15 ч. Излитане за София в 19.20 ч. Кацане в 20.35 ч.

Цената включва:
  • самолетен билет за международния полет на Turkish Airlines
  • летищни такси
  • 8 нощувки със закуски в хотели 4*, от които 3 – в Шираз, 1 – в Язд, 2 – в Исфахан, 2 – в Техеран, 1 нощувка със закуска в кервансарай в Зейнодин
  • 8 вечери в хотелите/местни ресторанти
  • всички трансфери от/до летището
  • транспорт с климатизиран автобус
  • беседа на местни екскурзоводи с превод на български език от водача на групата
  • туристическа програма
  • всички екскурзии и входни такси на туристически обекти и музеи посочени в програмата
  • водач – преводач на български език по време на цялото пътуване
  • 1 бутилка минерална вода на турист на ден
  • освежителни напитки /чай, кафе/ по време на дългите трансфери по програма
  • подарък за всеки – типичен ирански сувенир

Цената не включва:
  • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 35 EUR (заплащат се с основния пакет)
  • виза за Иран – 50 EUR (заплаща се с основния пакет)

Други:
  • Доплащане за: единична стая – 595 лв.
  • медицинска застраховка с покритие 25 000 EUR – 23.00 лв., за лица над 65 г. – 46.00 лв.
  • при недостигнат мин.брой от 20 туристи и при записани не по – малко от 15 тур. – 70 EUR /заплаща се с основния пакет/
  • такса обработка документи за подаване на виза – 30 лв. /заплаща се с основния пакет/.
  • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20 туристи
  • Срок за уведомление при недостигнат мин. брой: 20 дни преди началната дата.

Необходими документи:
  • задграничен паспорт с минимум 6 – месечна валидност към крайната дата на пътуване, 2 цветни снимки паспортен формат, данни за формуляра за виза (туристическата агенция предоставя въпросника в работен вариант). Няма санитарни и медицински изисквания за пътуване до Иран (не се налага ваксинация). Агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите за виза, не се изисква лично явяване.

Начин на плащане:
  • депозит – 500 лв.,
  • доплащане – до 35 дни преди отпътуване.

Предвидени хотели по маршрута:
  • Забележка: Нощувката в Зейнодин е в типичен ирански кервансарай, където може да се усети духа на средновековния източен свят. Около кръглия двор са наредени спални помещения с много легла, разделени от завеси. Санитарният възел е общ за гостите на кервансарая. Кервансараят разполага с голямо помещение за закуска и вечеря.
  • Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. *Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 4 % и 4.8 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


  • "ИНВИЗИЯ"ЕООД с Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност №РК-01-7220, притежава задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", застрахователна полица №03700100003542/11.11.2021г., ЗД„Евроинс”АД, София, бул.”Христофор Колумб”№43, валидна до 24:00ч,17.12.2022г.
  • ТУРОПЕРАТОРЪТ предлага и Ви препоръчва да направите допълнителна застраховка „ОТМЯНА НА ПЪТУВАНЕ”, ЗД"Евроинс”АД, София, бул.”Христофор Колумб”№43